ШТЕТИ

Што во случај на ?

Штета предизвикана од страна на друго возило?

Штета предизвикана од страна на неосигурано возило?

Штета предизвикана од страна на странско моторно возило?

Кога се пополнува европски извештај?

 • Само во случај на мала материјална штета каде возилата можат самостојно да се движат
 • Не се пополнува доколку има повредени и загинати лица ниту пак голема материјална штета

Сообраќајна полиција се повикува задолжително во следниве случаи

 • губење на живот или повреда на било кој од учесниците во сообраќајната несреќа. Во овој случај јавете се на итна медицинска помош
 • настанување на голема материјална штета или едно од возилата е неподвижно
 • не постои јасна-изричита вина на еден од учесниците во незгодата
 • судир со неосигурано возило
 • судир со возило со странски регистарски таблички
 • алкохолизираност на возачот на возилото што бил вмешан во сообраќајната незгода
 • возење без возачка дозвола

Како да постапите при сообраќајна незгода во странство?

 • Не поместувајте го возилото
 • Поставете соодветен знак за предупредување на другите учесници во сообраќајот
 • Погрижете се за повредените лица
 • Повикајте полиција
 • Направете фотографии од местото на настанот и состојбата на возилата
 • Разменете копии од зелените карти со другиот учесник и/или дадете ги истите на полицијата
 • Побарајте белешка од полицијата
 • Пополнете формулар доколку полицијата го побара тоа од Вас и внимавајте на објективноста на скицата во истиот

Што треба да направите во случај на повреда или болест при патување во странство?

 • Повикајте го партнерот за асистенција
  При повикот потребно е да им ги доставите следните податоци:
  – Лични податоци
  – Број на полиса
  – Опис на незгодата, односно болеста
  – Место и телефонски број, каде сте достапни 24 часа на ден.
Scroll to Top