Политика на колачиња

         Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на Вашиот компјутер или мобилен уред заради подобрување на корисничкото искуство.

Со помош на колачињата Цертус ЦРЦ го следи движењето на посетителите на интернет страната и на тој начин собира податоци за подобро разбирање за користењето на интернет страната од страна на посетителите, со цел да се подобри корисничкото искуство, да се оптимизира и унапреди функционалноста на интернет страната.
Колачињата ни овозможуваат да го препознаеме Вашиот интернет пребарувач, при следната посета на интернет страната. Колачињата може да ги зачуваат вашите преференции и други технички информации, но не можат да читаат податоци или информации од вашиот хард диск или мобилен телефон, ниту пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други интернет страни.
Цертус ЦРЦ користи неколку видови на колачиња при работењето на интернет страната:

    • Неопходни колачиња – колачиња кои се неопходни за правилно функционирање на основните функции на веб-страната како навигација, статистика за посета на сајтот, оптимизација на содржината и сл. Тие се најчесто поставени како одговор на одредена интеракција која ја имате со веб-страната, како што се прилагодувањата за Поставки на колачиња или пополнување на електронски форми. Овие колачиња не содржат никакви лични информации и не може да се исклучат со овие поставки. Повеќе опции во врска со користење на колачиња може да прилагодите во Вашиот интернет пребарувач, со цел да ги блокира или да ве извести за овие колачиња, при што некои делови од веб-страната нема правилно да функционираат.
    • Колачиња за аналитика – колачиња кои ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај, со цел да ги измериме и подобриме перформансите на веб-страната. Тие ни помагаат да анализираме кои страници се најпосетени и да видиме како посетителите се движат низ страната. Сите информации што ги собираат овие колачиња се агрегирани и анонимни.
    • Колачиња за маркетинг – колачиња кои можат да бидат поставени преку Цертус ЦРЦ веб-страната од страна на надворешни партнери. Партнерите може да ги користат колачињата за да ви покажат релевантни реклами на други веб-страни. Тие директно не ги зачувуваат вашите лични податоци, туку се насочени кон идентификување на вашиот интернет пребарувач и/или интернет-уред.

На интернет страната има само таков тип на колачиња што се чуваат на компјутерот на корисникот, согласно во поставките на интернет пребарувачот, кои корисникот ги има поставено. Со посетата на интернет страната посетителите може да направат избор кој тип на колачиња сакаат да бидат зачувани на интернет пребарувачот, преку опцијата “Поставки за колачиња”. Со кликање на копчето “Се согласувам” или со продолжување на користење на веб-страната, се согласувате да ги зачуваме колачињата опишани во овој документ.
Во поставките на својот интернет пребарувач корисниците може да изберат пребарувачот да ги одбие или избрише колачињата. Доколку корисниците ја одберат таа можност, одредени делови од интеренет страната може да не функционираат како што е предвидено.

Согласно Законот за заштита на лични податоци, ЦРЦ-Регистрација на возила ДООЕЛ Скопје Ве уверува дека податоците оставени на нашата веб страна нема да бидат злоупотребени, објавени или споделени со друго трето лице правно или физичко лице.

Scroll to Top